Dani Trsata 2014.

Povodom blagdana Svetog Jurja, zaštitnika Trsata, i 69. godišnjice oslobođenja Trsata od fašizma i ove godine, u organizaciji Mjesnog odbora Grad Trsat, Kluba prijatelja Grada Trsata, Hrvatske čitaonice Trsat, Udruge antifašističkih boraca Grada Rijeke – Podružnica Trsat i Gradske glazbe Trsat – Rijeka, održava se tradicionalna manifestacija Dani Trsata.

DANI TRSATA Program – Pozivnica

Program, koji u tjednu od 21. do 25. travnja donosi čitav niz događanja, danas su na konferenciji za medije u prostoru Hrvatske čitaonice Trsat predstavile predsjednica Vijeća MO Grad Trsat Anđelka Jurašić Mikašinović, predsjednica Kluba prijatelja Grada Trsata Elica Bonetić i predsjednica Odbora za kulturu Hrvatske čitaonice Trsat Ana Židan Laginja.

Manifestacija, koja ove godine sa 21. izdanjem doživljava svoju pravu punoljetnost, tijekom godina nastojala je bar jednom godišnje ovaj dio Rijeke oživjeti u tradicijskom, kulturnom i sportskom pogledu. Sve je krenulo 1993. godine na inicijativu pokojnog Jurja Šekulje, osnivača i prvog predsjednika Kluba prijatelja Trsata, a kroz godine Dani Trsata obogaćeni su raznim sadržajima pa tako i atraktivnim  defileom u frankopanskim odorama, upriličenjem starinskih običaja a posljednjih 5 godina i izborom Kapetana Grada Trsata, čime je manifestacija dobila i turistički značaj.

Ovogodišnja novina svakako je foto-video natječaj pod nazivom „Moj Trsat“ u organizaciji Hrvatske čitaonice Trsat. Natječaj na temu Trsata i trsatskih vizura krenuo je 14. travnja a traje ukupno dva tjedna, sve do 30. travnja. Svi zainteresirani fotografi i snimatelji, amateri i profesionalci pozvani su ovjekovječiti svojim objektivima trsatske motive i pokazati svoje viđenje ovog povijesnog mjesta naše županije. Radovi se u digitalnom obliku na prijenosnom mediju (CD, DVD, USB) zaprimaju na adresi Hrvatske čitaonice Trsat, Šetalište Joakima Rakovca 33, 51000 Rijeka, ili putem e-maila na adresi citaonica@email.t-com.hr. Za sve informacije zainteresirani mogu pisati na kultura.hrvatskacitaonicatrsat.hr@gmail.com  .

Svečano proglašenje najboljih radova i dodjela prigodnih priznanja i nagrada koje su osigurali naši vrijedni sponzori održati će se srijedu 04. lipnja 2014. godine u 19,30 sati u prostoru Hrvatske čitaonice Trsat gdje će radovi biti i izloženi.  Izložba će biti postavljena do 11. lipnja.

Pored organizatora, u Dane Trsata uključena je i Osnovna škola Trsat čiji će učenici u okviru dana Mjesnog odbora Grad Trsat sudjelovati zajedno sa svojim roditeljima u stolnoteniskom turniru, te izložbom radova u glini i drugim tehnikama oplemeniti večeri kulture u Hrvatskoj čitaonici Trsat.  Svakako valja spomenuti i Klub umirovljenika Trsat koji  će i ovom prilikom iskazati svoj sportski duh u turniru u pikadu.

Želja je manifestacijom okupiti na jednom mjestu sve generacije trsaćana ali i ostalih žitelja ovog kraja. Na tiskovnoj konferenciji poseban poziv upućen je mladima Trsata i  Rijeke na angažman kako bi se ovaj dio grada oživio i postao pravim okupljalištem kreativnih i sposobnih mladih ljudi. Istaknuto je kako su mladi premalo angažirani u aktivnosti kako Mjesnog odbora tako i u one Hrvatske čitaonice Trsat, a  upravo je pomlađivanje članstva jedan od glavnih ciljeva koje si je Čitaonica postavila nakon izborne skupštine održane u ožujku ove godine. Želja je također privući građane i u knjižnicu Hrvatske čitaonica Trsat, čiji bogati fundus od preko 4000 naslova između ostalog čine klasici hrvatske i svjetske književnosti, ali i zanimljiva djela iz doba Iliriskog pokreta. Sve informacije dostupne su na Internet stranicama www.hct.hr.